Historisch centrum

Het historisch centrum bulkt van meetkunde, rekening houdend met het lokale reliëf. De grondlegger van Lennik heeft er duidelijk zijn handtekening in onze wegen achter gelaten. Op de volgende kaart zijn de 3 meetkundige zaken en het Romeins castrummodel dat Cicero er in heeft gestopt apart en samen afgebeeld.

1) Het Romeins centrum van Lennik is voor meer dan ¾ omsloten door beken. De paarse cirkel duidt het geografisch middelpunt aan (voor de technische mensen: het zwaartepunt). De achtergrondkaart is de Popp kaart van 1842-1879.

2) De Romeinen gebruiken het castrummodel om aan stadsplanning te doen. Meestal een rechthoek, breder dan hoog, met centraal het forum op de snijding van de Noord-Zuid-as (Cardo Maximus) en Oost-West-as (Decumanus Maximus). Hier is dit model aangepast aan het reliëf en de beken. Dit is atypisch en daarom nog niet eerder teruggevonden maar wel heel logisch. Tweede opvallende meetkundig feit: Het forum (groter dan de huidige markt) is juist 1/100 van de oppervlakte van het historisch centrum. De oppervlakte is ook heel precies 4 centuria groot.

3) In het zwaartepunt komen twaalf wegen samen. Het getal twaalf was in de oudheid gekend als een volmaakt getal. Dus wegen of lijnen (Linea). Er is ook een symmetrie tussen de linker- en de rechterhelft, weer rekening houdend met dat ofwel de linkse ofwel de rechtse weg een natuurlijk traject volgt. Dit is verre van evident om uit te tekenen gezien het lokale reliëf. Dit duidt derhalve op een straffe meetkundige prestatie van iemand die absoluut wilde tonen wat hij kon.

4) Los van de lijnen is heeft de grondlegger zijn handtekening ook achter gelaten in het centrum door de oppervlakte van 1/5 (quinten) centuria of 101000m2 te tekenen als aansluitende oppervlaktes. Dit zijn de lichtblauwe lijnen. Dit is een vierder meetkundige eigenschap van het centrum. Deze is ook in heel Sint-Kwintens-Lennik terug te vinden, en alleen daar.

5) Volgende meetkundige eigenschappen zijn terug te vinden in het centrum:

  • oppervlakte forum = 1/100e oppervlakte centrum (4 centuria)
  • Alle wegen vertrekken uit het zwaartepunt = het noordelijk punt van forum
  • Symmetrie in de twaalf wegen tov Noord-Zuid-as, rekening houdend met het reliëf
  • 1/5 (Quinten) Centuria in veldverdeling binnen centrum

Als we deze eigenschappen over elkaar leggen, vinden we quasi alle wegen terug die de Romeinen hebben getekend. Enkele wegen zijn verdwenen, oa. door de bouw van de kerk, de aanleg van de Tramweg en de kasteeltuin.

We kunnen dus niet spreken over “de” Romeinse weg, want quasi alle wegen in Lennik centrum zijn Romeins, ook de kleine wandelwegjes!